Noen tanker i tide og utide: om livssyn og livsanskuelse, tro og overtro, foreldre og barn, dette og hint

16. desember 2009

Hva er det egentlig som foregår?

Den 30. november - for mer enn to uker siden - valgte israelske grensevakter å skyte 21 år gamle Lily Sussmans bærbare PC tre ganger fordi den var en "mistenkelig pakke". Etter å ha avhørt den amerikanske studenten i to timer om hvem hun var, hvorfor hun som halvt jøde valgte å bo i Egypt, hvilke var de jødiske høytidene etc. Mens sikkerhetsvalktene avlivet MAC'en hennes ble Lily sendt utenfor for å vente. Nesten som å gå til veterinæren med katta - bortsett fra at da vet man hva som skal skje. Lily visste ike hva som skjedde da de annonserte over høyttaleranlegget at de måtte skyte noe mistenkelig bagasje. Ikke før en av lederene kom ut og beklaget at de hadde skutt PC'en hennes forstod hun det.


Mye informasjon finnes allerede omkring denne saken, og mer vil det nok komme i ukene som kommer, men det er påfallende at ingen ser ut til å ville unnskylde grensevaktenes oppførsel. I de fleste siviliserte land ville slik oppførsel ført till offentlige bekalgelser fra høyeste nivå i staten, øyeblikkelig "overerstatning" av det ødelagte produktet og øyeblikkelig tap av jobben for den/de som gjorde udåden.

Det er tydelig ut fra både artikkelen i Haaretz og ideoen fra Daily News Egypt at respekten for grunnleggende menneskerettigheter ikke er et prioritert opplæringsemne for israelske grensevakter. En gjennomgang av rundt hundre av kommentarene under artikkelen viser at det ikke står så mye bedre til blant Haaretz' lesere heller.

Det er bra at Lily kan ta det hele med humør; for i tillegg til å være dårlige humanister er også grensevaktene dårlige skyttere. De fleste andre lands væpnede grensevakter ville nok klart å finne ut hvor harddisken befant seg i maskinen og truffet denne...